tirsdag, januar 29, 2008
Læsernes bogpris
Stem på, hvem I synes der fortjener Læsernes Bogpris (og vær med i konkurrencen om en bogpakke med alle de nominerede bøger). Jeg må indrømme, at valget faldt let for mig: jeg havde nemlig kun læst én af de nominerede bøger.

Når I så er der inde, så prøv kræfter med Berlingskes bogquiz. Jeg klarede med "glimrende" og fik 8 ud af 10 rigtige.

Etiketter: ,



15 dages stilstand
Hvad er det lige der sker her? Jo, jeg ved det godt: mindst halvdelen af læseklubben er ude at rejse under varme eller kolde himmelstrøg, mens vi andre må udholde en usandsynlig grå januar i lille Danmark (ja, misundelse er en grim ting ;-).

For at få lidt gang i det hele igen kaster jeg lige en "Det læser/hører/ser jeg lige nu" ud i cyberspace og håber på at det genererer masser af kommentarer og nye indlæg....

Det læser jeg lige nu:
Maskespil i Havanna af den cubanske forfatter Leonardo Padura. Første del af en krimi-serie på fire, men den cubanske skrivestil fanger mig ikke rigtigt, så jeg er ikke sikker på det bliver til mere end den ene (hvis jeg overhovedet får læst den færdig). Desuden er jeg gået igang med at læse til det næste semester, der starter på fredag. Lige nu står den på litteratur om online computerspil...

Det hører jeg lige nu:
Fik den nye CD med Katie Melua i fødselsdagsgave, så den har kørt et par runder på min lånte ghetto-blaster

Det ser jeg lige nu:
Det eneste sport jeg plejer at kunne skrue mig op til at se på TV er Touren, men den sidste uges tid har jeg heppet med når de danske håndbolddrenge er løbet på banen. Derudover går jeg helst ikke glip af et afsnit at Anna Pihl og sidder glad og gerne sent oppe torsdag aften for at se Smagsdommerne.

Hvad har I andre gang I?

Etiketter: , , ,



mandag, januar 14, 2008
Og prisen går til...
...Jaroslav Seifert, som fik Nobelprisen i litteratur i 1984, for den biografiske roman "Al verdens Skønhed". Han er tjekke og således det tætteste jeg kommer på Milan Kundera (som altså aldrig har modtaget prisen).
Så jeg melder mig på banen til Nobelpris-projektet, men er først "på" en gang i foråret...

Etiketter: ,



torsdag, januar 10, 2008
Forfattere på Facebook
-
Hundredvis af danske forfattere har det seneste år oprettet en profil på internetsiden Facebook, hvor et nyt litterært netværk har set dagesn lys. Det burges både som professionel kontaktpleje og social livline, men Facebook er også en mulighed for at eksperimentere med nye litterære former og identiteter - som det er tilfædlet med mysteriet Ejler Nyhavn (fra Information den 10. januar 2008)


Ny litteraturkongres i Stockholm
-
Over 1.00 bogfolk, forfattere og oversættere vil være at finde på den internationale forfatterkongres Waltic, der åbner den 29. juni 2008 og varer i fire dag, skriver Svenska Dagbladet. Det er Sveriges Forfatterforbund, der har arrangeret Waltic, der står for Writers aand Literary Translators International Congress. (fra Informtion den 10. januar 2008)


onsdag, januar 09, 2008
Blekingegadebanden
Peter Øvig Knudsen har fået årets Cavlingpris.
Nu skal jeg helt sikkert i gang med de bøger!

Etiketter: ,



tirsdag, januar 08, 2008
Miss Januar - I ved hvad jeg mener ;-)
-
Så er jeg blevet færdig med min nobelpris-vinder: Doris Lessings The Sweetest Dream.

Bogen foregår i 60'erne, 70'erne og 80'erne og er delt op i to dele. Den ene del handler om Frances, den anden om Sylvia.

I første del møder vi Frances efter at hun er blevet skilt fra Johnny, en glødende kommunist, som rejser rundt i hele verden for at udbrede det glade budskab. Frances og Johnny har to drenge, Colin og Andrew, og sammen med dem bliver Frances "installeret" hos sin svigermor, Julia. Imens gifter Johnny sig med en ny kvinde.

Tiden går og Frances sørger ikke kun for mad og gode rammer til sine børn, men også til flere af deres venner. Derudover kommer Johnny og hans kammerater tit forbi og får mad. Kort sagt bliver Frances udnyttet af alle. Helt galt går det en aften, hvor Johnny beder Frances om at tage sig af sin nye kones datter, Sylvia. Frances er ikke meget for at sige 'ja', men gør det, og så flytter Sylvia bogstavlig talt ind med det samme, hun har nemlig ventet ude i bilen.

Anden del af bogen handler primært om Sylvia, som tager til Afrika for at hjælpe de fattigste af de fattige. Samtidig inddrages Colin og Andrew samt alle vennerne som gennem årene har spist med ved Frances bord. Hver især er de et billede på konsekvenserne af 60'erne og 70'ernes "opdragelse".

Opsummerende beskriver bogen tre generationer - Julia, Frances og Sylvias. Den beskriver, hvad der kendetegner dem hver især, og til sidst udtrykker den et lille håb for fremtiden.

Bogens første del læste jeg mest af pligt. Beskrivelserne er lange og handlingen langsom. Anden del derimod fangede mig med det samme. Jeg synes beskrivelserne af Sylvias arbejde i Afrika er lærerige og handlingen er, ja, hjerteskærende. Efterhånden som jeg fik læst flere og flere sider, gik meningen med bogen også op for mig, og det er jo altid en fordel :-)

Jeg har aldrig læst Familien Gregersen, men set den i biografen. Umiddelbart vil jeg sige, at de to bøger kan sammenlignes: begges formål er at beskrive en bestemt tid.

Etiketter: ,



Sig GUUUUG!


Et par sjove billeder fra sidste weekends læseklub i Aalborg. Mit kamera er desværre elendig til at tage billeder indendørs, så alle har røde øjne og ser lidt slørede ud...
På det første billede forsøger jeg forgæves at springe ind i billedet, hvorefter 'højgravide' Lisbeth sættes på sagen og klarer det med bravur!


Overspring
OK, jeg må indrømme at "surf" er blevet den lette overspringshandling i denne eksamensperiode, men se lige, hvad jeg faldt over, da jeg skulle tjekke aftenens TV-program:
En meget lang og intens debat om bibliotekernes fremtid. Jeg tror faktisk vi kan lære rigtig meget af at lægge øre (øjne) til vores brugere og ikke-brugere, så alle bibliotekarer - og ikke mindst chefer og udviklingsmedarbejdere burde læse med på debatten.

Etiketter: ,



mandag, januar 07, 2008
Debatten om bøger på biblioteket
Vi var kort inde på det på weekendens møde: Pernille Schaltz' (ny chef for hovedbibliotket i Kbh.) udmeldinger om flere bogforsider, bedre ligestilling af medierne og "upopulære" tiler i depot... Ingen af os kendte jo hele debatten, så derfor måtte det blive lidt unuanceret. Nu har vi allesammen muligheden for at sætte os ind i såvel Pernilles meninger, som hendes modstanderes synspunkter (og Biblioteksstyrelsens støtte til Pernille) fordi Hovedbiblioteket selvfølgelig (som de informationsspecialister de nu engang er) har lavet en lille oversigt over debatten på deres hjemmeside.

Indrømmet jeg har ikke læst det hele (flere artikler kræver også adgang til Infomedia), men vil prøve og vil også prøve at danne min egen mening om hele sagen.

Læs selv med her.

Etiketter: , ,



Facebook - igen
Mens jeg sidder og venter på, at klokken skal blive 12 og min eksamensopgave offentliggjort gør jeg det, jeg oftest gør i den slags situationer: surfer!

Det er lang tid sidne jeg har besøgt Kommunikationsforum, som er et forum for profesionelle kommunikatører. Der faldt jeg over et interessant blog-indlæg af Sophie Egede-Scrøder med titlen "Fuck Facebook". Hendes frustration går på, at hun af vanvare var kommet til at sende en "bryst-test" videre til en kommende chef - og det siger sig selv, at det måske ikke er så smart...
Men det bliver ikke ved det, for hendes indlæg fra den 10. december har genereret mere end 50 kommentarer om Facebook - og jeg synes det er ret interessant læsning.

Døm selv ved at læse indlægget og kommentarerne her.

Etiketter: ,



fredag, januar 04, 2008
Liza Marklund
Jeg har lige gjort noget helt fantasktisk.
Kom hjem fra juleferie i onsdags, da jeg havde pakket ud satte jeg mig i sofaen med Liza Marklunds Livstid og LÆSTE OVER HALVDELEN UD I ET STRÆK!
Læste bogen færdig da jeg var kommet i seng i går.

Det er ikke fordi bogen er fantasktisk (det er begyndt at være lidt urealistisk at Annika ikke bliver klogere og bliver ved med at blande sig med voldelige forbrydere), men det var en god oplevelse at læse en bog på to dage....

Etiketter: ,



footer