tirsdag, april 28, 2009
Film om bøger
Vi kender allesammen de filmatiserede bøger - sidst kastede vi os over "Mænd der hader kvinder" og snart kan vi se "Engle og dæmoner". Vi kender også film om forfattere: Karen Blixen, Beatrix Potter og Jane Austen (ja, det var lige dem jeg kunne komme i tanker om).

Men findes der egentlig særlig mange film om bøger?

The Jane Austen Book Club er sådan en film - den falder godt nok ind under flere kategorier, for den er også en filmatiseret bog, som flere af os vist har læst. Nu har jeg også set filmen, hvor 5 meget forskellige kvinder og en mand danner en bogklub med omdrejningspunkt i de seks Jane Austen-romaner: Manfield Park, Persuasion, Pride and Prejudice, Emma, Northanger Abbey og Sense and Sensibility.



Igennem seks måneder læser de de seks romaner og finder ud af, hvor meget deres egen liv på visse punkter ligner romanfirgurernes. De udvikler sig sammen og hver for sig og bliver alle sammen klogere både på hinanden og sig selv.

Det er (selvfølgelig) ikke nogen stor film, men alligevel et must for en kombineret Austen- og "romantiske-komedier"-fan. Og den kan lægge op dels til en trang til at læse og genlæse Austen og til at dykke dybere ned i, hvad det egentlig er Jane Austens romaner kan sige os i dag (hvad en af mine veninder faktisk har tænkt sig i sit speciale).

Etiketter: , ,



lørdag, april 25, 2009
Marina
-
I denne fantastiske bog tager Carlos Ruiz Zafón os endnu engang med til Barcelona. Året er 1980, og Óscar Drai strejfer omkring i gaderne tæt på sin kostskole. En dag møder han Marina, som bor sammen med sin far i en villa, der mest af alt ser ud til at være forladt. Marina tager Óscar med til en gammel kirkegård, hvor en ældre dame klædt i sort hver dag besøger en gravsten uden indskrift. Herfra udfolder historien sig ud i det til tider groteske og fantastiske univers, som Carlos Ruiz Zafón er kendt for. Gennem flere personers fortællinger finder vi ud af, hvem damen er, og hele hendes baggrund. Sideløbende fortælles Marina og hendes fars historie - en fortælling der næsten fik mig til at græde, da jeg læste bogens sidste side.

Jeg synes, det er en super god bog. Det fantastiske og dystre snor sig imellem hinanden, som kun Carlos Ruiz Zafón kan få det til. Ligesom man kan genkende nogen sangere, så snart man hører en lille del af en sang, genkender man her Carlos Ruiz Zafón med det samme. Hans barcelonesiske univers er unikt!


onsdag, april 15, 2009
En tur på kampagnesporet
Jeg har været med på kampagnesporet rundt i USA under primærvalgkampen i den tidlige vinter 2008. Mine rejdekammerater var en dansk familie på fem: forfatter og cand.mag. Sara Trier, redaktør og cand.scient.pol. Lars Trier Mogensen og deres tre piger Tekla, Bella og Rachel.
De voksne på rejsen skrev blog-indlæg hjem til Politiken (indlægene kan desværre ikke længere læses, men man kan læse om Sara og Lars på Politikens hjemmeside).

Jeg har været godt underholdt, mens jeg læste bogen. Den er en subjektiv og meget privat fortælling om den danske families rejse i sporet på primærvalgene. Man er med dem til vælgermøder, i Disney World og på hotel- og motelværelser rundt om i USA.
Man følger deres overbevisninger og tvivl, ser hvordan Lars omvendes fra tro Hillary-støtte til Obama-fan. Hører om pigernes syn på valgkamp, demokrati og politikere og får en statusopdatering fra det meget ulige USA, hvor 47 mio. amerikanere ikke har en sygeforsikring - men hvor arbejdsmarkedet måske er mere rummeligt end vores.

Jeg tror ikke jeg blev så meget klogere på amerikansk politik og de amerikanske forhold, men bogen løftede alligevel en flig af sløret, for indledningen til Obamas valgsejr i november sidste år.

Bogen hedder "Martin Luther Burger King - Familielogbog fra præsidentvalget" og er udgivet på Poltikens Forlag i 2008.

Etiketter: , ,



Child 44
-
Et kort resumé

Child 44 af Tom Rob Smith foregår i Rusland i 1953. Ministeriet for Statssikkerhed sikrer på brutalvis Stalins magt, samtidig med at det påstår, at kriminalitet ikke eksisterer i det kommunistiske samfund.

Da et nøgent barnelig dukker op på et togspor i Moskva bliver det i første omfang kategoriseret som et hændeligt uheld, selvom familien fastholder, at barnet er blevet myrdet. Ingen vil undersøge det nærmere. Der findes jo ingen mordere i det ellers harmoniske Rusland.

Pga. en personlig konflikt med en kollega deporteres Leo Demidov, en krigshelt og dedikeret officer i Ministeriet for Statssikkerhed kort tid efter til Uralbjergene, hvor endnu et lig dukker op. Sammenhængen er tydelig, så han sætter sig for at undersøge mordene nærmere, selvom sådan en undersøgelse kan koste ham livet. Ministeriet for Statssikkerhed ønsker ikke, at sammenhængen kommer for dagens lys.


Jeg synes bogen var god, men...

...den indeholder for mange klichér Et eksempel er Leo Demidov - den brutale officer i Ministeriet for Statssikkerhed, der pludselig indser alle de grusomheder han har udsat andre for, og som kun ønsker at gøre alt godt igen.

...handlingen er så billedligt levende, at den ligeså godt kunne have været filmatiseret med det samme. Der skal ikke bruges mange penge på at omskrive den til lærredet. Og så kunne jeg have læst en anden bog i stedet.


Alt ialt...

...vil jeg anbefale bogen. Det er god sommerferie læsning. Men være forberedt på nogle uhyggelige beskrivelser.


mandag, april 13, 2009
Du som er i himlen
"Det varer ikke længe før alle toiletter er tilstoppede," sagde jeg dommedagsagtigt. Han svarede ikke. Han og hans kammerat ved vinduet havde ikke været på toilettet siden flyet lettede. Fem timer og halvtreds minutter uden at spørge mig om ikke jeg ville rejse mig, så de kunne komme på toilettet. Seks timer i samme stilling og ikke antydningen af smerte i deres ansigt. ("Du som er i himlen" af Morten Sabroe, Politikens Forlag, 2007)

Allerede da jeg læste det første kapitel i Morten Sabroes Du som er i himlen inkl. en lang beskrivelse af tilstoppede toiletter på et fly over Atlanten, var jeg sikker på, at det var en bog for mig. Og det var det. Jeg læser ret langsomt, men den her bog læste jeg på én dag. Den er sjov, og den gav mig flere ting at tænke over. F.eks. at jeg tilhører den sjældne race, der kan holde sig hele vejen over Atlanten uden at skulle på toilet. Faktisk har jeg præsteret det på en ti timers flyvetur til Kina  :-)

Morten Sabroes bog handler om hans mor, og hvordan hun ligner Hillary Clinton, en kvinde der fuldstændig har kastreret sin mand. 

Moren bliver udleveret godt og grundigt, og Morten Sabroe gør sig da også nogle overvejelser omkring det faktum. Kan han tillade sig at skrive om et menneske, som er meget privat af natur? Bør han have dårlig samvittighed? Og hvordan ville han selv reagere, hvis hans børn skrev en bog om ham og hans hemmeligheder? Overvejelserne til trods skriver han bogen, og prøver på den måde at løsrive sig fra sin mor.

Jeg synes bogen er godt skrevet - lidt ligesom en collage. Den indeholde amerikansk politik, toiletbesøg, Morten Sabroes mor og mange personlige overvejelser om liv og død. Jeg kan kun anbefale den!


tirsdag, april 07, 2009
Udfordringen
Sussis indlæg har inspireret mig til at komme i gang med bøgerne. Men da jeg kender mig selv og ved at vejen fra tanke til handling nogle gange er ramt af vejarbejde, bliver jeg nødt til at udfordre mig selv. Så hermed beslutter og forpligter jeg mig til at læse:

Glansbilledsamlerne / Jóanes Nielsen
Det sidste kongerige / Bernard Cornwell
Audrey Hepburn : en biografi / Donald Spoto
North and South / Elizabeth Gaskell
Signe / Lars Johansson.

Flere af dem er jeg startet på flere gange, men nu skal de læses helt til ende. Og den sidste bog skal være læst inden vores 10 års jubilæum. Klarer jeg den ikke, må I give mig en ydmygende straf!

Etiketter: ,



fredag, april 03, 2009
Selv en læsehest kan blive halt - eller noget
Jeg har - i overført betydning - været halt det mest af dette år. Dvs. at jeg ikke har fået læst noget. Som i ingenting overhovedet. Startede ellers godt ud lige omkring nytår med fire krimier, men siden da er det gået ned af bakke. Altså ikke at jeg slet ikke har læst noget, for specialet har selvfølgelig krævet rigtig meget læsning (og det er nok noget af forklaringen på, at jeg ikke har fået læst andet) og så har jeg rigtig mange bøger liggende, som jeg har læst 1/8, 1/4 eller måske ligefrem halvdelen af.

Gennembruddet kom den anden dag, hvor jeg for første gang i næsten 3 måneder lukkede en bog da jeg var kommet til den sidste side!
At det så var en ualmindelig ringe bog (Vidunderlig og elsket af alle), er knap så vigtigt, for måske har den fået mig tilbage på sporet.

I stedet for at prøve på at blive færdig med nogen af alle de bøger jeg er i gang med (som jo åbenbart ikke har været gode nok til, at jeg syntes det var nødvendigt at læse videre) er jeg nu godt i gang med bogen "Martin Luther Burger King" - en blogbog fra primærvalgene i USA.

Det tegner godt, så nu kan det næste møde i læseklubben bare komme an - jeg er SÅ klar.

Etiketter: , ,



footer