fredag, marts 30, 2012
The Crazed af Ha Jin
Jeg er lige blevet færdig med The crazed af kinesiske Ha Jin. Han har tidligere vundet the National Book Award og the PEN/Faulkner Award for Waiting.

Jeg købte bogen i Beijing Bookworm, som er en rigtig hyggelig boghandel/bibliotek/café med litteraturarrangementer osv. Da jeg sad og læste de første kapitler derinde, kom der en amerikaner hen og satte sig. Han var helt vildt med bogen og anbefalede den i høj grad. Det samme gør jeg :-)

The crazed foregår i 1989 i ugerne op til massakren på den himmelske fredsplads. Den handler om professor Yang, der har fået en hjerneblødning og derfor ligger på hospitalet i en mindre kinesisk by. Jian Wan, en af hans studerende og også kommende svigersøn, er i gang med at læse til eksamen, men bruger sine eftermiddage på sygehuset, hvor han passer og plejer professoren. Det er for øvrigt normalt i Kina. Her har de pårørende ansvar for sengetøj, toiletbesøg, hygiejne mv. Meimei, Jian Wans forlovede bor og læser i Beijing, og hjælper derfor ikke meget til. Professor Yangs kone kommer hjem fra Tibet midt i bogen og tager derefter over.

Pga. sin hjerneblødning fabler professor Yang om det ene og det andet - sit arbejdsliv, partistyret og sin store kærlighed. Stort set alt hvad han udtrykker står i kontrast til det billede Jian Wan havde af professoren, og får ham til at tænke over sit eget liv og mål, hvilket ender med at få store konsekvenser for fremtiden.

Bogen slutter af med massakren på fredspladsen og med udgangspunkt i professorens liv og Jian Wans beslutninger giver den et muligt svar på, hvorfor sådan nogle begivenheder bliver så store og frygtelige som de gør.

Jeg synes, at det er en rigtig god bog - selvom den er sådan lidt melankolsk i sin fortællestil, og har en trist afslutning for stort set alle. Den er god, fordi den formidler en masse på en stille og rolig måde. Den fortæller om livet, og hvordan små og store tilfældigheder har betydning for fremtiden.



footer