mandag, oktober 29, 2007
Nyt på arbejdsfronten
Synes lige jeg vil fortælle jer, at jeg pr. 1. december har fået nyt job… Jeg skal være IT-konsulent hos home, hvor jeg primært skal arbejde med web dvs. home.dk. Det glæder jeg mig rigtig meget til, selvom det også er lidt skræmmende at skulle i gang med et nyt job, men er det ikke altid sådan? Man ved, hvad man har - ikke hvad man får...

Det bliver ret vemodigt at skulle sige farvel til de gode kolleger – især Lisbeth kommer jeg til at savne, for vi har det så sjovt og hyggeligt på kontoret. Jeg har valgt at søge orlov 1 år, så hvis det nu ikke lige skulle være mig, så kan jeg vende tilbage til biblioteksverdenen igen.

Etiketter: ,



søndag, oktober 28, 2007
Den fortabte datter
Jeg har nu fået knyttet denne blog og min 23-ting-blog sammen under ét på min google-konto, således at jeg forhåbentlig i fremtiden lidt oftere vil finde herind på vores blog. Den fortabte datter vender hjem: "Her har I mig tilbage" (Sunget på Thorsen-vis :o)
Og efter at have lagt hårdt ud med at læse en masse af jeres spændende indlæg, vil jeg bakke op om Nobel-projektet og forhåbentlig få læst noget af Gao Zingjian (Eller hvordan han staves) til januar. Jeg har godt nok også en del anmelder-eksemplarer til at ligge, men jeg er optimistisk! Jeg glæder mig meget til næste weekend. Og tak for at der bliver linket til min hjemmeside, Monica!


lørdag, oktober 27, 2007
Demonstration mod læseklubben
Der bliver i øjeblikket demonstreret på læseklubbens blog :o) Se demonstrationen live her.

Hvis du er træt af demonstrationer, og synes det har fyldt nok i medierne det sidste år, så kan du f.eks. ændre angrebet til "Flower power" i rullemenuen øverst på siden.

Du kan også sætte andre hjemmesider under angreb på: www.netdisaster.com

Etiketter: ,



onsdag, oktober 24, 2007
Konkurrencementalitet



"Hvor højt læser du? - DM i oplæsning" er titlen på en oplæsningskonkurrence for 6. klasses elever. Konceptet er udarbejdet af Herning Bibliotekerne og Aalborg Bibliotekerne i samarbejde - i al beskedenhed var jeg med i projektgruppen, da jeg stadig arbejdede på biblioteket (nu får jeg lov til at lege praktisk gris ved konkurrencerne).



Sidste efterår kørte vi en mindre pilotkonkurence og der stødte vi en enkelt gang ind i den holdning, at FOLKEskolen ikke skal være med til at fremhæve nogen elever fremfor andre. Underforstået at konkurrencen er udtryk for en elitær tankegang.



Det kom jeg til at tænke på, da jeg i aftes så tema-tirsdag på DR2 om overintelligente børn. Den sidste udsendelse omhandlede en national stavekonkurrence i USA. Vi fulgte nogle af deltagerne - børn på omkring 12 år - og deres forældre. Både børn og forældre gik meget op i konkurrencen og forberedte sig LANG tid i forvejen. At vinde konkurrencen var forbundet med stor prestige, interviews på store landsdækkende TV-kanaler, kort sagt: berømmelse...



Faktisk er det lidt af den stemning - altså at der er prestige forbundet med at være god til noget bogligt - vi gerne vil skabe omkring "DM i oplæsning".



Der er ingen, der løfter et øjenbryn når gode fodboldspillere eller musikere fremhæves allerede i en tidlig alder. Vi har længe været vant til at børn og unge konkurrerer i sportsgrene både indenfor og udenfor folkeskolen - altså nogen vinder og andre taber. Vi er i de senere år blevet vidner til, at børn og unge konkurrerer i "talentkonkurrencer" på TV (MGP, Stjerne for en aften osv.).



Men det bliver på en eller anden måde "farligt" når vi udfordrer børnene på deres faglige evner. Hvorfor? Børnene i stavekonkurrencen i aftes var helt sikkert dem, der stod tilbage når der skulle vælges hold til fodbold. Hvorfor må de så ikke få en anden sejr?



At 250 skoler i Danmark har meldt sig til "DM i oplæsning" viser, at folkeskolen er åben overfor konkurrencen - og jeg tror at vi med konkurrencen kan skabe nogen nye vindere i klasserne (uden at vi dog behøver at nærme os de amerikanske tilstande).

Etiketter: , ,



torsdag, oktober 18, 2007
Er der ikke flere der vil være med...
-
...til at læse en Nobelpris vinder og skrive lidt om det på bloggen? Indtil videre har Louise, Stine og jeg meldt os under fanerne, men konceptet bliver da klart sjovere, jo flere vi er :-) Der er nok ingen af os, der nogensinde får læst alle Nobel-vindere, så det her er en god måde at øge vores viden forholdsmæssigt nemt. Hvem ved, hvornår der kommer en låner forbi og vil vide noget om...?

Vi har sat fristen til 1. januar. Der er altså god tid til at udvælge og læse en bog.

Håber, I vil være med :-)

Etiketter: , ,



tirsdag, oktober 16, 2007
Så er der to referater fra læseklubben hos Inger
I kan nu læse om to af de bøger, der blev snakket om til læseklubben hos Inger i september. I den forbindelse synes jeg, vi skal give Nini et stort tillykke, nu har hun nemlig fået sin første glade gule smiley i vores regnskab!!!

Etiketter: ,



Nobel strabadser
Efter vores aftale/udfordring er jeg gået i skarp træning for at finde den helt perfekte kandidat. Jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg skal finde den helt rigtige, hvis det skal lykkes.
Min tilgang er naturligvis meget seriøs og videnskabelig. Første kandidat var Odysseus Elytis. Han fik nobelprisen i 1979 og der er jeg jo født! Desværre var den eneste bog vi havde på biblioteket en digtsamling - oversat fra græsk. Så nej, ham bliver det nok ikke.

Næste kandidat var vinderen fra 1995 Seamus Heaney. Valgt naturligvis på grund af navnet og det irske. Om en af hans bøger står der Digte, som med en gedigen forankring i det irske landskab med mose, muld og hav fortæller noget væsentlig om digteren og om den irske folkesjæl. Hmm...

Jeg har bestemt, jeg ikke må vælge en jeg kender. Ville ellers være fristende at tage Kipling, Camus eller Steinbeck. Så jeg må på jagt efter min tredje kandidat. Der er jo mange muligheder.


lørdag, oktober 13, 2007
Bogforum 2007
Er lige blevet opmærksom på at næste BogForum allerede er 16. - 18. november, er der nogle af jer som har tænkt på at besøge messen i år? Af udenlandske navne kommer bl.a. krimiforfatteren Camilla Läckberg, finske Mikael Niemi og Zadie Smith. Og så er der det sædvanlige sammensurium af store danske forfattere, kendte personligheder med andre talenter end de litterære og selvfølgelig en masse biblioteksfolk!


fredag, oktober 12, 2007
Hovedet på bloggen
Hvis man vil vide noget om, hvad der rør sig omkring medier, IT og sociale netværk, så er det ikke til at komme uden om "Hovedet på bloggen".

Tjek den ud! Jeg synes den er både interessant og meget oplysende.

Etiketter: , ,



Leonora Christina Skov
For ikke at forsumpe i faglitteratur har jeg meldt mig ind i en læseklub på Litteratursiden - den der hedder "Noget på hjerte" som bestyres af to af mine gamle kollegaer fra Herning.
I denne måned er bogen Champagnepigen af Leonora Christina Skov til debat (det har den jo faktisk også været her på siden - bare mere uformelt).

Tilfældigvis faldt mit blik på en annonce i Ugeavisen i onsdags: der skulle være foredrag med Leonora på Odense Centralbibliotek torsdag aften. Det ville jeg ikke gå glip af!

Det var en fin oplevelse med champagnetraktement, en veloplagt Leonora og et lille men udsøgt publikum (temmelig mange ansatte tror jeg). Leonora fortalte om sit liv og fik det fint kædet sammen med det at skrive og endte så med at snakke om Champagnepigen.
Jeg synes det mest interessante egentlig var selve skriveprocessen (det kan ellers indimellem være dræbende at høre forfattere fortælle om deres skriveproces), som i Leonoras tilfælde åbenbart hænger meget sammen med hvor hun lige er sit liv. Og netop derfor tror jeg at det var spændende at høre på.
Det var også vældig interessant at høre mere om "motiverne" bag Champagnepigen. Jeg synes bogen holder hele vejen igennem - og måske endnu mere nu, hvor jeg har hørt Leonoras begrundelser for nogle af tingene.

Sidst men ikke mindst var det en enorm oplevelse at møde hende "live". På hendes skriverier og på hendes måde at klare kritik/angreb på får man fornemmelsen af, at hun må være lidt af en bitch. Men tværtimod virker hun ydmyg og en smule usikker når hun står overfor sit publikum.
Foredraget i aftes får mig kun til at beundre hende endnu mere.

Etiketter:



torsdag, oktober 11, 2007
Nobels litteraturpris
-
Nobels litteraturpris gik i år til Doris Lessing. Se mere her: http://nobelprize.org/

Jeg har aldrig læst nogen af hendes bøger/digte - har I?

Etiketter:



tirsdag, oktober 09, 2007
Avisartikler fra 1980'erne
-
Hvad gør I, hvis I skal finde avisartikler fra 1980'erne og ikke synes, at det er optimalt at søge i bibliotek.dks artikeldatabase? Er det virkelig bedste bud?

Etiketter: ,



mandag, oktober 08, 2007
Studietur til Bruxelles
I sidste uge var Lisbeth og jeg på studietur til Bruxelles - onsdag til torsdag. Turens tema var EU, dens institutioner og biblioteker. Vi var afsted sammen med 4 andre folkebibliotekarer og 10 DUF'er (Dansk Ungdoms Fællesråd).

Kort fortalt fortalte forskellige politikere, embedsmænd og bibliotekarer om deres arbejde i EU. Bl.a. mødte vi Anders Sammuelsen og Mariann Fischer Boels højre hånd. Derudover så vi Parlamentet, Kommissionen og Rådets bibliotek. Det første og det sidste benyttes kun internt af Parlamentet og Rådet. Kommissionens Bibliotek derimod er et bibliotek, vi alle kan trække på. F.eks. er det værd at bemærke, at de indekserer en masse tidsskriftsartikler og publikationer fra Europas regeringer, og at deres database dermed kan benyttes til artikelsøgninger og systematiske søgninger blandt dokumenter, der ellers ikke findes samlet. Derudover deltager de også i lånesamarbejde med det danske biblioteksvæsen og kopierer og sender gerne efterspurgte artikler. Her er et link til biblioteket: http://ec.europa.eu/libraries/doc/index_da.htm.

Vi havde en rigtig god tur, og til de der ikke synes, at EU er interessant, så er Bruxelles det bestemt. Det er en utrolig flot og hyggelig by. Især Rådhuspladsen er fantastisk. Alt i alt er det en by, der er et besøg værd!

Etiketter: ,



lørdag, oktober 06, 2007
Fagligt landsmøde
Læseklubben var jo repræsenteret på fagligt landsmøde i Vejle. Her er mine oplevelser.
Jeg havde weekendvagten, så jeg kunne ikke være med fra starten og gik derfor glip af Jens Arentzen. Jeg var ellers det jeg på forhånd havde set frem til, men jeg har hørt at det var godt. Måske kan en af de andre skrive lidt om det i en kommentar.

Jeg kom til Vejle om eftermiddagen og nåede at være med til workshoppen. Jeg deltog i workshop 3 som hed: Formidling og menneskelige relationer - om interpersonel kommunikation. En teatergruppe opførte forskellige situationer fra en arbejdsplads. Vi (publikum) skulle så kommentere, hvad vi havde set og komme med forslag til ændringer. Teatergruppen spillede så scenen igennem igen, denne gang med ændringerne. Det var ret sjovt og samtidig kunne jeg sagtens kende situationerne fra min arbejdsplads og også fra mig selv (især i de tilfælde hvor der blev lavet fejl...hmmm).

Om aftenen var der fest med underholdning af stand-up komikeren Mette Frobenius og musik ved Poca Håndtag. Det var en ret sjov fest, der blev danset og drukket og råbt en masse - go´ fest!

Søndag var jeg hæs og træt og så egentlig ikke frem til at høre Lars Qvortrup blive interviewet om Bibliotekaren som formidler. Det var Martin Krasnik, der inverviewede og han er jo god (og sød) og det blev faktisk et ret godt interview. Der blev kæmpet om overtaget på scenen.
Det var spændende at høre Lars Qvortrup tale om uddannelsen. Jeg er ikke enig i alt hvad han siger, og jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne se mig selv på den nye uddannelse, men han har mange tanker om, hvad der skal i fremtiden og det er interessant.

Dagen sluttede med et oplæg ved Ulrik Haagerup, nyhedschef ved DR. Han havde grebet det meget humoristik an og det var nok ret smart for jeg (og andre) var ved at være godt trætte. Men han var god og hans oplæg var en god lille reminder om at vi skal turde gøre noget for at ændre folks opfattelse af os og den rolle vi har.

Etiketter:



footer