Svt.se skriver i dag, at Stieg Larsson som ung skrev to noveller:
Redan som artonåring skrev Stieg Larsson sina egna alster, på en skrivmaskin han fått av fadern. Nu kan Uppdrag granskning publicera några av Stieg Larssons okända noveller - "Jensens brott" samt en novell från februari 1976.
Her er novellerne:
Hard-boiled
Jensens brott
...og I kan læse mere om dem her.
Derudover skriver SVT, at de i aften sender et dybdeborende program om den efterhånden kendte arvestrid, den fjerde bog mv. Læs mere her.
Etiketter: stieg_larsson, sverige
Etiketter: læseklub
Mange børn og unge – også børn helt ned til syv år – har en bruger på Habbo.dk.
Men hvad er det de helt små børn får ud af det sociale fællesskab på Habbo?
Herunder f.eks. i hvilken udstrækning fællesskabet på Habbo.dk har erstattet børnenes fysiske fællesskab i forbindelse med f.eks. rollelege (socialiseringsprocesser)?
Og hvad det betyder for børnene at Habbo.dk giver dem mulighed for at skabe deres eget personlige udtryk gennem deres avatar, deres bruger-side og deres værelse?
Etiketter: børnekultur, chat, Habbo.dk, internet, sociale nettjenester
Etiketter: bogfestivaler, bøger, nationalbiblioteker, spanien
- Ned til hundene er fortalt af Helle Helle selv, hvilket gør, at den bliver formidlet præcis som hun ønsker det.
- Jeg kan lytte meget længere tid, end jeg kan læse (jeg har det med at blive hurtigt træt, når jeg læser).
- Jeg kan lytte, når jeg træner, cykler osv.
- Jeg kan lytte, når jeg er syg og ikke engang orker at se fjernsyn, fordi det gør ondt i øjnene (det skete faktisk i sidste uge og Ned til hundene var en ren velsignelse)
- Når Stenløse Bibliotek (hvis nogensinde) kommer med i netlydbog.dk, kan jeg låne en bog uden at skulle uden for en dør
- Jeg kan lytte i bilen uden at blive køresyg
- Jeg kan lytte til bøger på andre sprog og dermed blive bedre til at forstå dem
- En bog fortalt af en stemme, som man ikke kan udholde, kan blive noget at en prøvelse. Jeg har hørt første kapitel af Dommeren og er lidt spændt på, om Ulf Pilgaard kommer til at drive mig til vanvid :-)
- Det tager forholdvis lang tid at lægge en bog over på en mp3-afspiller. F.eks. består Dommeren af 8 cd'er, og de tager hver især så tilpas lang tid at lægge over på ens computer, at man ikke gider sidde og vente, mens man kigger ud i luften. Dette betyder, at man skal rende frem og tilbage 8 gange!
- Jeg kan ikke lytte til musik, mens jeg "læser"
Etiketter: lydbøger
I centrum ligger det store, imponerende kulturhus som bl.a. huser Rum för Barn. Det var en lidt blandet oplevelse. Rummet var mindre end forventet, men ideerne var gode og gennemførte. Det var bestemt et rum på børnenes præmisser og havde jeg været mindre, ville jeg have elsket at kravle rundt og udforske det hele. Men jeg måtte nøjes med at kigge på.
Jeg var også begejstret for Vasaskibets museum, som er et slaraffenland for formidlingsfreaks. De havde fundet mange gode løsninger, som formidlede skibets historie på gode og interessante måder.
Og så var der selvfølgelig de 11 magiske minutter hvor Sussi, Inger og jeg tog plads i “toget “ på junibakken og lod os føre ind i Astrid Lindgrens magiske verden. Det var en betagende,
(u)hyggelig og også lidt rørende tur, som desværre var alt for kort. Efter togturen kunne vi udforske diverse legesteder og der blev da også taget et par billeder af Astrid Lindgrens figurer med velkendte læseklubsmedlemmers hoveder :-)
Etiketter: junbakken, rum för barn, Stockholm, Wasa-skibet
I kan læse mere her.
Historiens hovedperson Nicolai Svaneborg fortæller med tør, resignerende humor om sin lidt skæve, grålige tilværelse, der krydres med diverse fiaskoer indenfor erhvervsliv og romancer. Den samme tone fortsætter igennem meget af bogen, selvom Nicolai må forholde sig til mordbrande, kannibalisme og ikke helt menneskelige væsner og til det faktum, at nogen har plantet en hemmelighed i og på ham (Jeg siger ikke hvor, blot at bogen jo hedder "Kødets afveje" :o) At spænding og humor ikke er uforenelige mærkedes f.eks. tydeligt i mine lattermuskler, da Nicolai flygter fra en gruppe kannibalistiske ekstremister og kryber i skjul under det bord, hvor det er meningen, at han selv skal fortæres! Af alle ting begynder hans mave at knurre, og da han således bliver afsløret, springer han simpelthen på en gammel mand i kørestol og flygter i flyvende fart på dette fartøj ad trapper og igennem døre. Man er stakåndet af action og latter på én gang. Dermed ikke være sagt, at bogen ikke har nogle gedigne tåreperser-passager. Især venskaber bliver beskrevet meget gribende. Stemningen bliver et par nuancer mere dyster hen imod slutningen af bogen, hvor håbet svinder ind, og der bygges op til det store klimaks. Det er også her de mere tænksomme sider af romanens handling tager til. Det (ind til videre) endelige opgør bliver lige så meget et opgør mellem forandring/liv og den absolutte og håbløse stilstand, som det er Nicolais kamp for at overleve.
Jeg håber, at min lille anmeldelse her kan formidle lidt af min glæde ved på én gang at blive godt gammeldags underholdt og samtidigt kunne fornøjes over sproglige delikatesser.
("Kødets afveje" udkom for et par uger siden på Forlaget Facet, på hvis hjemmeside man også kan læse de første kapitler.)
Etiketter: anmeldelser, spænding
Cave´n er et rum (2,5 x 2,5 x
Det var meget livagtigt, og det var ikke til at lade være med lige at række hånden ud for lige at prøve, om man kunne mærke sin tegning, når den nu svævede lige der foran en. Fordi den sådan svævede i luften, kunne man gå rundt om det kunstværk, man tegnede og tegne videre på det. Satte man sig på knæ, var det muligt at kravle under sin tegning eller lige tilføje lidt detaljer i bunden. Måske I ud fra billedet, kan forstille jer en lille smule, hvordan det tog sig ud? Det var i hvert fald en spændende oplevelse.
Etiketter: 3D
Af betalings-seværdigheder var jeg ret imponeret over Vasaskibs-museet, som virkeligt udnyttede alle moderne formidlingsmetoder, rettet til alle sanser og intelligenser. Og på min helt egen front lod jeg mig betage af Prins Eugens lille lystslot Waldemarsudde, beliggende på en af Djurgårdens små odder, imellem svenske birketræer og klipper. Her havde Prins Eugen omkring århundredeskiftet sit atelier og samledes med sine kendte kunstnervenner, bla. Carl Larsson og Anders Zorn. Hele den underste etage var indrettet som i hans tid med et hav af blomsteropsatser og malerier, malet af ham selv og venner, imens de andre etager var helliget nyere kunst. Og jeg gik derud helt alene, uden at fare vild:o) Men det var selvfølgelig dejligt at finde de andre igen og kaste sig over en god kop chokolade. Jeg vil desuden anbefale Kulturhusets chokolademuffins. De er store!
Det var lidt fra mit Stockholm. Jeg glæder mig også til at se de andres billeder.
Etiketter: Stockholm, Waldemarsudde, Wasa-skibet
Men 80% af os benytter alligevel primært Google - selvom denne kun finder 15% af det, der er på www. Jeg selv er ingen undtagelse - det selvom at jeg underviser heri - og efterfølgende kritisk eksaminerer om kursisterne nu også husker at benytte de forskellige typer søgeværktøjer. Overordnet er mantraet jo, at emneindekser egner sig til brede emnesøgninger - og oftest i begyndelsen af ens søgning. Søgemaskiner egner sig til specifikke søgninger, mens metaværktøjer egner sig, hvis man hurtigt vil have et overblik over, hvad der findes om et givent emne i forskellige søgeværktøjer.
Som sagt benytter jeg mig primært af Google - kun hvis jeg ikke lige finder det, jeg søger, prøver jeg en anden søgemaskine (ikke indekser eller metaværktøjer) - f.eks. Alltheweb (fordi Birgitte og jeg engang brugte denne ifm. projektskrivning).
Så mit spørgsmål er: Hvilke søgeværktøjer benytter I udover Google - og hvorfor?
For det vil jo nok være givtigt at benytte andre en gang imellem - trods alt? Og jeg tror, at jeg bedst kommer igang, hvis jeg får et tip og en succeshistorie :)
For at illustrere det lille overlap mellem søgeværktøjernes fremfinding og ranking, kan I prøve Thumshot. Den illustrerer fint søgeresultaternes forskelligheder!
Og cool facts fra Search Engine Watch:
- 84.9% of total results are unique to one engine
- 11.4% of total results were shared by any two engines
- 2.6% of total results were shared by any three engines
- 1.1% of total results were shared by any four engines
Århus Kommunes Bibliotekers liste over søgeværktøjer
Annette Skovs Introduktion til Internet - grundfunktioner og søgeværktøjer i udvalg
Etiketter: emneindekser, metaværktøjer, overlap, Search Engine Watch, søgemaskiner, Søgeværktøjer
"Search me" er endnu kun i beta-version, og dens omfang er meget begrænset. Jeg har prøvet at søge lidt - og den egner sig bedst til brede emnesøgninger (når søgeordene indtastes, fremkommer kategorier, der kan hjælpe til afgrænsning). Jeg synes, idéen med det mere indbydende visuelle visningsformat er tiltalende, men måske vil jeg hurtigere kunne relevansvurdere vha. den traditionelle måde - man er jo lidt gammeldags :)
Men det er ihvertfald et eksempel på, hvordan søgemaskinerne i fremtiden kan forbedre sig...
Etiketter: Search me, søgemaskiner, visningsformat